OZS Sekcija

AVTOSERVISERJEV

PREDSTAVITEV POKLICA AVTOSERVISER

Naši člani avtoserviserji in tudi mnoge Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ, ki jih je 62 po celi Sloveniji) večkrat izvedejo tudi predstavitev poklica mladim. Največkrat so to otroci iz osnovnih šol, ki se znajdejo na razpotju, za kateri poklic se odločiti in na katero srednjo šolo se vpisati. Da bi jim olajšali to pot, se jim predstavi poklice, ki jih zanimajo. Zadnja v vrsti teh predstavitev je bila izvedena na OOZ Metlika, kjer je avtoserviser in mojster avtomehanik Frank Bezek v svoji delavnici gostil nekaj otrok iz osnovne šole.

Predstavitev ne bi bila popolna, če se otroci ne bi mogli preiskusiti tudi pri praktičnem delu. Tako lahko lažje ocenijo, kakšno je to delo in ugotovijo, ali se res želijo šolati za ta poklic in po šolanju to tudi delati. Kratek čas, ki ga preživijo v delavnici je vendarle bistveno bolj pomembna izkušnja od prikaza poklica in dela na računalniku ali katerem od medijev. Kako je to izgledalo, je v nekaj besedah in slikah prikazano tudi na spletni strani OOZ Metlika - ki je dostopna tukaj.

Na področju avtoservisiranja in avtokaroserije obstaja kar nekaj poklicev in kariernih priložnosti. Spodbudno je tudi dejstvo, da za poklic avtoserviser usposabljajo na 18 srednjih šolah širom Slovenije, za poklic avtokaroserist na 8 srednjih šolah, za poklic avtoservisni menadžer pa se je mogoče izobraževati na dveh (2) višjih šolah.

Naj vam bo ogled zanimiv in v vzpodbudo. Hvala vsem avtoserviserjem, ki pomagate pri predstavitvah poklica.